Dakisolatie is elke vorm van isolatie die tegen het dak van een huis wordt aangebracht. Een dak is typisch een plek die meer dan de moeite loont om te laten isoleren. Omdat warmte stijgt kan er veel warmte uit uw woning door het dak ontsnappen; naar schatting gaat er 30% van de warmte die uit uw woning ontsnapt via het dak verloren. Het is dan geen verassing dat u veel energie kunt besparen door het goed isoleren van uw dak.
Het is dan ook zo dat er met de juiste isolatie wel €400 per jaar kan worden bespaard op de stookkosten. Als het zo bekeken wordt vallen de dakisolatie prijzen nog reuze mee, vaak is het binnen 7 jaar al terug verdiend. Bovendien zal de waarde van uw woning flink stijgen.
Inhoud van dit artikel:
Soorten dakisolatie
Dakisolatie kan op verschillende manier aangebracht worden. Hieronder een kort overzicht:
- De meest gangbare manier van een dak isoleren is met zogenaamde isolatiedekens, gemaakt van steen- of glaswol. Deze kunnen aan de binnenzijde van een schuin dak bevestigd worden in de dikte die noodzakelijk is om uw gewenste gewenste isolatiewaarde te halen.
- Een andere veelgebruikte optie is om isolatieplaten tegen het dak te bevestigen, deze platen zijn niet flexibel en zullen derhalve precies op maat moeten worden gezaagd om perfect te passen. De platen zijn meestal gemaakt van eps, xps, pur of pir.
- Een ander minder gebruikte optie is om te isoleren met isolatievlokken, een vereiste is wel dat er een ruimte is of wordt gecreëerd waar deze vlokken in gespoten kunnen worden.
Isolatiewaarde van dakisolatie
De isolatiewaarde van een dak wordt gemeten en aangegeven als Rc. De Rc waarde is de warmteweerstand (hoeveel warmte vastgehouden wordt) van het gehele dak, dus het isolatiemateriaal plus het constructiemateriaal waar het dak van gemaakt is. Enkel de waarde van het isolatiemateriaal wordt aangegeven als Rd.
In het bouwbesluit staat vastgesteld dat een dak een minimale Rc waarde van 1.3 moet hebben, voor nieuwbouw is een minimum van 3.5 vast gesteld. Deze waardes kunnen echter voor een niet veel hogere prijs een stuk hoger. Een mooi streven is om een Rc waarde van minimaal 4 te halen in uw dak, nog idealer is om een waarde van boven te 6 te bereiken. Wanneer de Rc waarde van uw dakisolatie hoger dan 6 is, is het geschikt om een passief huis te creëren.
Waar op te letten bij dakisolatie
Wanneer dakisolatie wordt aangebracht dient er goed rekening gehouden te worden met de werking van vocht na het isoleren. Het is van groot belang dat tijdens de dakisolatie aanbrengen de ruimte tussen het onderdak en het dampscherm zo volledig mogelijk gevuld wordt met isolatie materiaal, op deze manier kan er zo min mogelijk condens bij komen en zodoende vochtdoorslag vormen en er kan in het ergste geval schimmel ontstaan tussen de isolatie en het onderdak.
Het is overigens van groot belang dat het de dampfolie aan de warme zijde van de isolatie wordt bevestigd.
Lees ook: kosten dakisolatie